Türkiye Cumhuriyeti Orman ve Su İşleri Bakanlığı verilerine göre, Türkiye’de yer alan bin 250 civarında mağara arasında üçüncü sırada olan Konya’da 143 mağara bulunur. Bu verilere göre Konya’nın ilçeleri arasında 19 mağara ile Derebucak başı çekerken onu 16 mağara ile Beyşehir, 12 mağara ile Seydişehir izler. Konya’nın en uzun mağarası olan Balatini, bin 850 metre uzunluğu ve 45 metre yüksekliği ile bu alanda bölgenin en uzun, en kapsamlı, en güzel ve en etkileyici mağarası olarak bilinir.
Balatini Mağarası, Toros Dağlarının eteklerinde güzel bir dağ yerleşimi olan Derebucak ilçesindeki Çamlık Mahallesi sınırlarında yer alır.
Araştırmalara göre Balatini, kireç taşlarıyla kaplı aktif bir dere mağarasıdır. Mağara hakkında ilk akademik araştırma, 1970’te Timuçin Aygen ile birlikte Fransız ve İtalyan mağaracılar tarafından yapılmış olup bu araştırmalarla mağaranın uzunluğu, yüksekliği, girişe göre en derin noktası ve en yüksek noktası belirlenmiştir. Bölgedeki diğer mağaralardan farklı olarak dört çıkışı bulunan Balatini’nin, ana çıkışına ulaşmak isterseniz, mağara içinden geçen derenin akış yönünü takip etmeniz gerekiyor. Dört çıkışın en büyüğünde mağara iki katlı bir görünüm alıyor ve kille kaplı olan üst katı ziyaretçilerin yaptığı heykelciklerin bulunduğu bir odayla sonlandırıyor. Mevsimlere göre farklılık gösterse de girişten çıkışa kadar devam eden dere, mağara çıkışında küçük ve güzel bir şelaleye dönüşmektedir.
Alanında en kapsamlı ve en güzel mağara olarak değerlendirilen mağaranın ana çıkışında köylülerce saray olarak tabir edilen bir alanda, mağaranın yaşam alanı olarak kullanıldığını gösteren tarihi kalıntılar, mezarlar ve çeşitli işaretler bulunuyor. Ahali arasında, Derebucak'ta ilk yerleşimin Balatini’nde olduğu ve burada Erken Roma Dönemi’ne ait önemli izler bulunduğu rivayet edilir.
Balatini, içerisinde yer alan çeşitli oluşumlar, travertenler, sarkıtlar, dikitler, dev cadı kazanları ve çevresindeki ilginç flora ve faunası sebebiyle arkeologlar ve tarihçilerin yanı sıra dağcıların ve doğaseverlerin de fazlasıyla dikkatini çekiyor. Kendi tabirleriyle burası adeta mağaracıların kutsal mekânı haline geldiğinden yurt içinden ve dışından çok sayıda ziyaretçi ağırlıyor. Her yıl mağaracılar, burada kamp kuruyor, günlerce vakit geçiriyor, özel kıyafetler ve ekipmanlarıyla mağaralara giriyorlar. Siz de doğanın size sunduğu eşsiz güzellikleri bir arada yaşamak isterseniz, Balatini Mağarası’nı mutlaka görmelisiniz.