Çamlık’ın en ilginç mağaraları arasında bulunan Dede Tarlası, Mediova Platosu’nda yer almaktadır. Çamlık’da bulunan diğer mağaralar gibi kireçtaşlarından oluşmuş olan Dede Tarlası, Balatini’ne benzer özelliklerde gelişmiştir. Bir düden özelliği taşıyan mağara, kapalı bir havza durumundaki Mediova’nın yüzey sularını toplayarak yeraltından Balat Deresi'ne aktarmaktadır.
Tanıtım levhasındaki bilgilere göre uzunluğu 533 metre olan mağaraya eğilerek girilir. Farklı gelişim dönemlerine ait iki kattan oluşmuş olan Dede Tarlası Mağarası’nın ana girişin bulunduğu üst katı tamamen fosilleşmiştir. Ana girişten yüz metre sonra alt kattaki yarı aktif galeride derinlikleri beş metreye kadar olan küçük küçük göletler bulunmakta ise de yaz aylarında mağara içerisinde sadece sızıntılar mevcuttur. Birçok farklı oluşumu bir arada görmenin mümkün olduğu mağaranın giriş kısımları yürüyüşle geçilebilir ve burada sağa sola ayrılan kollar rahatlıkla gezilebilir. Daha sonra karşınıza sarkıt-dikitler çıkar ve burada su havuzları bulunur. Mağaranın son kısmına yaklaşıldığında oldukça yüksek ve zemini suyun aşındırması ile oluşmuş geniş bir salona ulaşılır. Bir sifonla sonlanan mağaranın suları bu yolla Körükini-Suluin sistemine kavuşur. Buradan çıkış yapmak mümkün olmadığından ancak aynı yoldan geri dönerek çıkış yapmak gerekir.
Girişi dar ve zorlu olan mağaranın içerisinde muhteşem görüntüler bulunur. Bu yönüyle mağara, dışarıdan çok basit ve sade görüntüsüne tezat bir şekilde içerde çok zengin ve şaşırtıcıdır. Burayı ziyaret edenler, bölgeyi çok iyi tanıyan rehberler eşliğinde ve profesyonel destek alarak hareket etmelidir.