Cennet ülkemizin hangi bölgesine giderseniz, halk arasında kral yolu olarak tabir edilen ve çoğu antik dönemde yapılmış çeşitli yollara rastlarsınız. Daha da eski dönemlere uzanan ama çoğunluğu Roma ve Bizans Dönemi’ne ait bu yolların bir kısmı Selçuklu ve Osmanlı Dönemleri’nde geliştirilerek kullanılmaya devam edilmiştir.
Bazı bölgelerde eski yollar “Ulu Yol”, “İpek Yolu”, “Deve Yolu”, “Kervan Yolu” gibi tabirlerle adlandırılmıştır. Buradan da anlaşılmaktadır ki, tarihî süreçte insanlar, ulaşım vasıtalarının ve taşınan ürünün çeşidine ve niteliğine göre yolları isimlendirmişlerdir. Anadolu bu konuda belki 10 bin yıllık bir tecrübeye sahiptir. Yolların inşası ve kullanımı sürecinde, büyük oranda devletin kontrolünde ama halkın da dışında kalmadığı politikalar neticesinde, doğanın ve coğrafyanın çıkarttığı bütün zorluklar ve engeller karşısında, ulaşılmak istenilen noktaya en kısa ve en uygun şartlarda ulaşabilmenin tecrübesi nesillerden nesillere aktarılmıştır. Belki de bu nedenle dağları ve geçitleri aşan yollar, organize ve güçlü bir eli gerektirdiği ve yapılan iş hayli zahmetli olduğundan “Ulu” ve “Kral” isimleriyle öne çıkarılmışlardır. Konya’nın şirin ve küçük ilçesi Derebucak sınırları içerisinde başlayan ve aradaki yüksek rakımlı dağları aşarak, sahile, Manavgat Beşkonak’a ulaşan “Kral Yolu” da bunlar arasında bulunmaktadır.
Geçmişten günümüze burası Konya’dan sahile ulaşmak istediğinizde karşınıza çıkacak olan en iyi alternatiftir. Son yılların en önemli yol projesi olan “Gembos Yolu” da tarihi süreçte, Konya’dan en hızlı ve en kolay şekilde sahile ulaşmak isteyen, Roma ve Selçuklu gibi büyük imparatorlukların tercih ettiği gibi Beyşehir ve Derebucak üzerinden ilerliyor. Bu nedenle güzergâh üzerinde Roma balıksırtı taş döşemeli yollar ve Selçuklu Han kalıntılarını bulmak mümkündür.