Karamanoğlu İbrahim Bey Camii, Çumra'nın en eski yapısı olma özelliğini taşımaktadır. Yapı, İçeriçumra Mahallesi’nde Çumra’ya giden ana yolun hemen kenarında yer almaktadır. Giriş kapısı üzerindeki levhada, caminin adı Karamanoğlu İbrahim Bey olarak belirtilmekle birlikte, halk arasında Karamanoğlu, Vakıf Camii, Paşa Camii veya Büyük Camii gibi çeşitli isimlerle anılmaktadır.
Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün mülkiyetinde bulunan Karamanoğlu İbrahim Bey Camii’nin inşa tarihiyle ilgili çeşitli rivayetler bulunmaktadır. Arap Harfli kitabede geçen 1283/1866 tarihi de muhtemelen camide yapılan bir onarıma işaret etmektedir. Bu nedenle caminin Karamanoğlu İbrahim Bey tarafından XV. asrın başlarında yaptırılmış olduğu söylenebilir.
1940 yılından sonra büyük oranda yenilenmiş olan minaresi ilginç bir şekilde çatı üzerinden yükselmektedir. Yapı, kesme taş duvarları, devşirme sütunları, taş minberi, ahşap tavanı ve mihrabıyla oldukça özgün ve dikkat çekicidir. Batı bölümde kıble istikametinde kuzey duvarında mihrabiye olarak kullanılan devşirme antik bir sunak yerleştirilmiştir.
Taş ve ahşap işçiliğinin yanı sıra caminin tavanındaki ağaçlar da Çumra’daki evlerin tavanlarına benzer şekilde birbirine paralel olarak dizilmişlerdir. Karamanoğlu İbrahim Bey Camii oldukça estetik olan ve göze hoş gelen mimarisi ile vatandaşların büyük rağbet gösterdiğini bir yapı olarak öne çıkmaktadır. Çumra’ya geldiğinizde bu güzel ve gösterişli yapıyı görmeden ayrılmayın.