Her biri birbirinden güzel ve çok farklı özelliklere sahip olan Derebucak Mağaraları arasında Körükini’nin ayrı bir yeri vardır. Halk arasında “Gorik İni” adıyla anılan mağaraya Derebucak-Çamlık güzergâhından ayrılan tali bir yolla ulaşılır. Körükini Mağarası, Suluin Mağarası ile birlikte kendine has özellikleri ile toplam bin 936 metre uzunluğunda hidrolojik yarı aktif bir yer altı ikili mağara sistemidir. Bu ikili mağara sistemini oluşturan Uzunsu Deresi, öncelikle Körükini Mağarası içinden geçmekte, burada ilerleyerek Değirmenini Vadisi’ne inmekte ve vadide aktıktan sonra Suluin Mağarası’na girmektedir. Derenin mağaraya giriş yaptığı yerde bir süre vakit geçirirseniz, içerdeki sessizlikte, su sesinin verdiği huzuru iliklerinize kadar hissedebilirsiniz.
Uzunsu Deresi’nin akışı nedeniyle, mağarada yaz kış sürekli varlığını koruyan ve küçüklü büyüklü göllerin arasında bulunan çakıllar ve kum adacıkları, suların azaldığı kurak dönemlerde daha çok belirginleşir. Mağaranın yüksek kesimlerinde damlataş birikimleri görüldüğü gibi, çıkışa doğru pek çok havuz, sarkıt ve dikitlerden oluşan muhteşem güzellikte bir alan bulunur.
Mağaranın içerisinde botla gezebilme ihtimali olsa da giriş için en uygun zaman yaz ve sonbahar aylarıdır. Mağarayı gezmek isteyenlerin alanı tanıyan bilinçli ve deneyimli insanlar veya jeologlar eşliğinde hareket etmeleri ve beraberlerinde küçük kürekli botlar getirmeleri tavsiye olunur.
Türkiye’deki ünlü mağaralar gibi her yıl yüzlerce turistin geldiği Körükini, dünyanın en büyük mağaraları arasındadır. Mağara içindeki muhteşem sarkıt, dikit, sütun veya travertenleri bol bol fotoğraflamaktan kendinizi alamayacaksınız.